četrtek, 29. marec 2012

Kaj je sindrom rdeče kože?

Sindrom rdeče kože je stanje kože po odtegnitvi dolgotrajnega in neprimernega zdravljenja kožnih bolezni s kortikosteroidnimi mazili. Gre torej za odtegnitveni sindrom, oziroma za stanje, ki nastopi, ker je zaradi neprimerne uporabe koža postala odvisna od kortikosteroidnih krem.
Več o tem si preberite v kratkem prevodu začetnega dela strokovnega članka dr. Marvina Rapaporta, spec. dermatologije iz Los Angelesa.

Sindromi rdeče kože-kortikosteroidna odvisnost in odtegnitev

Marvin J Rapaport in Vicky Rapaport

''Ker zdravljenje s kortikosteroidnimi mazili dolgoročno ni uspešno, so bolniki s kroničnimi, vse bolj razširjenimi  izpuščaji, navadno atopiki, pogosto testirani in ponovno v postopku iskanja vzroka izpuščajem. Sistemske preiskave in razni alergijski testi, v kombinaciji z najrazličnejšimi sistemskimi in lokalnimi zdravili so neuspešni v obvladovanju problema. Potek je navadno predvidljiv: bolniki sprva pridejo zaradi manjšega izpuščaja, ki kljub vse večjim količinam in moči lokalnih in sistemskih kortikosteridov napreduje v razširjen, simptomatski dermatitis. Glede na to, kateri del telesa zajemajo, so bili poimenovani različni sindromi. V evaluaciji in zdravljenju več kot 1500 pacientov je bilo potrjeno, da je vzrok napredujočega problema v terapiji, točneje kortikosteroidih, ne pa v razcvetu prvotnega izpuščaja.  Vsi pacienti, ki so zdravilo opustili, so eventuelno popolnoma pozdravili ekcem, vendar je zdravljenje včasih trajalo 1-2 leti. Mehanizem je, kot vse kaže, dvig dušikovega oksida v krvi. Ta članek razmejuje med tipičnimi vzorci odvisnosti, popolno evaluacijo nekaterih pacientov in  karakteristikami podaljšanega odvajanja. Za boljše razumevanje te kompleksne bolezni je vključena tudi študija serumskega NO (dušikovega oksida).
Namen tega članka je provokativen. Naš namen je pomagati napačno diagnosticiranim, vodenim, zdravljenim in obupanim pacientom z dermatitisom. Večina jih je hodila od zdravnika do zdravnika, lahko več mesecev ali let. Zgodba se je tipično začela z manjšim izpuščajem, ki pa se je razvil v močno razširjen ekcem, in to kljub mnogim testom na alergene in navidezno ustrezni terapiji.''

Več si preberite v originalnem članku.


Ni komentarjev:

Objavite komentar