četrtek, 12. april 2012

Članki o ''steroidni koži'' ter o ''s steroidi povzročeni rozacei''

Med mojim dolgotrajnim zdravljenjem sem imela veliko časa za brskanje po internetu in zbiranje informacij o tem, kaj sindrom rdeče kože pravzaprav je. Odkrila sem mnoge strokovne članke na to temo, ki pa stanje s steroidi poškodovane kože poimenujejo na različne načine.

Ne razumem, kako da je ''steroidna koža'' tako slabo poznan pojav v medicinski srenji ter tudi med ljudmi, saj gre vendar za dokaj pogost pojav. Najbrž je vzrok (pustimo tokrat farmacevtske lobije) tudi v tem, da se izredno malo ljudi odloči za popolno abstinenco od mazil, saj niso seznanjeni z ''rebound'' efektom in ob grozljivih znakih otekanja kože in rdečine po celem telesu izgubijo pogum ter se znova zatečejo k zdravilu, kar jih pušča v ciklu stalne blage odtegnitve, ki pa se zaradi rabe steroidov nikoli ne izrazi povsem in se kaže kot ''ponavljajoči se atopijski dermatitis''.

ITSAN (International topical steroid addiction network) je mednarodna mreža v ustanavljanju

Upam, da bom s temle blogom še komu dala pogum za to, da se odloči vzeti zdravje v svoje roke in iti skozi težko zdravilno krizo, na koncu katere pa čaka lepa, zdrava, odporna koža, zdrava nadledvična žleza in vsesplošno boljše počutje po ''razstrupljanju'' vseh pomembnih organov.

Tule objavljam linke na članke in nekatere forume, ki sem jih našla: